Звуки Самарського лісу

21.08.2023
Любов Білоус

Заходячи в Самарській ліс дятел завжди зустрічає нас характерним ритмічним стуком, який проносяться по усьому лісу! Кожен з нас розуміє, що дятли стукають по дереву виключно в пошуках прожитку. Насправді вони це роблять ще для того, щоб заявити свої права на територію, а також у пошуках пари.
Всього налічується близько 25 різновидів дятлів, розміри яких варіюються від 15 до 53 сантиметрів. Самця від самиці можна відрізнити за наявністю червоної смужки на потилиці.
Дятли володіють винятковою фізичною витривалістю і здатністю лазати по деревах. Хвіст дятла, пристосований до життя на стовбурі дерева, і усіяний гострими шипами, які впиваються в кору дерева. Коли дятел тримається на стовбурі за допомогою своїх унікальних кігтів, його хвіст працює як третя нога або «опора», щоб птах міг підтримувати баланс. До речі, на хвіст лягає основне навантаження, через що він за рік зменшується приблизно на одну десяту.
При нанесенні удару, дятел застосовує настільки величезну силу, що якби людина зазнала хоча б один такий удар, то вона відразу ж отримала серйозну травму. Будова черепа цього птаха дозволяє захистити мозок від різких і частих ударів. Крім міцної кістки голови, існує ціла система пом’якшення, представлена додатковими рідинами і пазухами.
Дятли здатні наносити удари по стовбуру зі швидкістю до 25 разів у секунду. Він виробляє від 10 000 до 12 000 стуків на день. Люди кажуть, що якби послухати в ночі біля гнізда дятла, то можна було б виразно почути, як він стогне: це в дятла голова болить від того, що він цілоденно безперестанку довбає дерево.
За день дятел з’їдає 750-900 короїдів. У них дуже довгий язик з клейким покриттям, який допомагає їм без проблем діставати комах з вузьких отворів. Дятли – унікальні пташки, що постійно відчувають голод. Пов’язано це з величезними енерговитратами, через які вони і хочуть постійно їсти.
Дятли моногамні (одна пара на все життя). І самець, і самка готують гніздо на дереві. Самка відкладає від 2 до 5 яєць. Інкубаційний період триває від 11 до 14 днів. Через місяць після вилуплення молоді дятли готові покинути гніздо. Дятел щороку робить собі нове дупло, а старе залишає іншим пташкам.
Як живуть дятли? Ці птахи осілі. Вони не відлітають в теплі країни на зимівлю. Спосіб їх харчування дозволяє їм зимувати на одних і тих же місцях, адже взимку, коли немає можливості знайти комах, вони можуть поїдати насіння соснових дерев. Основну частину часу дятли проводять за вивченням дерев на предмет наявності в них таких смачних для цих птахів комах. Перелітаючи з дерева на дерево, дятел спершу сідає внизу, а потім починає поступово підніматися вгору. На землю дятли практично не спускаються, куди звичніше для них вертикальна поза на дереві, до речі в такому положенні дятли навіть сплять вночі