Лебеді Самарського лісу

21.05.2024
Любов Білоус

Лебеді – величні птахи царської краси і божественної грації. Ці граціозні птахи вже кілька років поспіль знаходять свій дім на озерах Самарського лісу.

Вони повертаються на певне озеро знову та знову з року в рік. У народі вважається, якщо прилетіли лебеді – це хороша прикмета, до гарних новин. А хто побачить лебедів, які плавають у воді, того чекає удача і значні зміни в кращу сторону.

Лебеді є найбільшими птахами серед жителів водного середовища. Тож сідають вони тільки на воду через їх велику вагу. А щоб злетіти, розганяється біжучи по воді і розмахуючи крилами. .

Ці птахи літають добре, швидко і стрімко. Доречі, лебеді – рекордсмени за висотою польоту, а максимальна швидкість польоту – 80 км/год. Є свідчення, що підчас Другої світової війни над Дніпропетровщиною було значно пошкоджено два німецьких винищувачі, які зіткнулися в повітрі з зграєю лебедів.

Лебеді дуже обережні. Вони володіють хорошим зором, неквапливо плавають на середині водойми, уважно поглядаючи навколо. Немає їм рівних у силі й відвазі. Їх крила досить потужні: розмах дорівнює 2 метрам, і, якщо хтось становить небезпеку, вони можуть завдати захисний удар, тим самим покалічити і знешкодити противника.

Звичайною їжею лебедів служить найрізноманітніша водна рослинність, а також дрібні жаби, риби, комахи та їхні личинки. Їжу птахи дістають з дна, опускаючи під воду голову. Лебеді об’єднуються в пару з партнером на все життя, або, принаймні, до кінця життя одного з них! Тож вірність, якою прийнято наділяти лебедя, не вигадка. \

Пошук коханої – справа не одного місяця і навіть року. Вони здатні впізнавати один одного за зовнішнім виглядом і ніколи не спутають свого партнера. Лебедина сім’я веде строге життя й стежить за порядком на своїй водоймі.

У квітні вони самовіддано будують гніздо,розташовуючи його завжди біля водойм. Гнізда у лебедів зазвичай досить великі й можуть сягати 3 м у діаметрі. Самці лебедів залишаються на варті весь час, поки самка сидить на яйцях.

Через п’ять тижнів у гніздечку під лебідкою почується тихе клацання, потім у великих жовтуватих яйцях з’являться тріщинки, відваляться кришечки, і у світі стане на сім-дев’ять лебедів більше. З перших днів пташенята вчаться плавати з батьками.

Всі турботи сімейного життя лебеді виконують разом: добувають їжу, здійснюють перельоти, висиджують і вирощують пташенят. Спостерігати за цими благородними птахами у природному середовищі – це велике задоволення.

Їхня грація на воді, взаємодія з оточуючим світом і турбота про своїх малят – це справжнє диво природи.